Lerans väg från jord till bord

Jag blir så glad att höra någon säga att kaffet eller teet smakar bättre ur en handgjord mugg. Men det är många moment innan kunden håller den färdiga produkten i sin hand.

Som keramiker är jag involverad i varje steg av processen. Jag jobbar med stengodslera då denna lämpar sig bäst för bruksföremål. innan leran hamnar på drejskivan behöver den knådas för att bli mjuk och smidig att arbeta med.

Själva drejningen är det moment som ger föremålet dess form och utseende och det krävs en hel del träning och teknik för att få leran centrerad och sedan jämna linjer och rätt tjocklek.

Sen behöver föremålet torska till s.k. lädertorr konsistens. Då är det dags att beskicka, dvs göra bottnen jämn och fin och skära bort ojämnheter. Det är också nu man sätter på dekorationer, hänklar etc. Putsa och göra fint

Dags att torska igen. När föremålet är helt torrt sätts det i ugnen och bränns till 960 grader, detta tar ca 10 timmar.

När föremålet har svalnat är det dags att glasera. Glasyren rörs upp och man doppar föremålet, bottnen ska torkas av innan man ställer in i ugnen igen. Dags för bränning 2. Här går bränningen upp till 1240-1260 grader och tar ca 9 timmar.

Föremålen är slitstarka och tål maskindisk, mikrovågsugn och vanlig ugn.

Dreja

Leran centreras och formas till önskat föremål

Beskicka

Bottnen ska göras fin

Hänkla

Hänklar formas och sätts på med lös lera

Skröjbränning

Första bränningen 960 gradder

Glasera

Doppas i glasyr

Glasyrbränning

Efter glasyrbränning är föremålet klart att användas

TS Keramik

Välkommen till TS Keramik - bruksföremål med tidlös design.